Hvad er et mantra?

Hvad er et mantra?

Hvad er et mantra? 
Et mantra er en lyd til at skabe fokus i og kontrolere sindet med.

Et mantra kan være en lyd uden mening, enkelte ord, eller en sætning med en særlig intention eller betydning. Yoga-systemet har en lang række traditionelle mantra’er, men som altid går jeg selv ind for at vi også kan skabe vores egne mantra’er. Mening er nemlig en svær størrelse og det kan være svært at finde frem til en dybfølt mening hos ord eller sætninger som ikke kommer ud af vores eget modersmål. Det betyder dog ikke at vi ikke sagtens kan finde en dyb og brugbar mening hos de gamle mantra’er - det kræver blot lidt mere fordybelse og øvelse.  

Hvorfor bruger vi mantraer i yoga og meditation? 
I yoga-systemet bruges mantra’er ofte til at skabe fokus, til at kontrolerer sindet og til at sætte den rette intention for praksisen. Det er en måde at ‘tune’ ind på.
 
Myter om mantraer?
Nogle tror fejlagtigt at mantra’er er særlige, magtfulde, eller magiske ord som kan give beskyttelse eller bringe held. Men det er ikke så simplet.

Den egentlige styrke bag mantraet ligger i dets mening og den intention du selv bringer med, når du bruger dit mantra. Hvis du chanter et mantra uden at forstå dets mening eller med den forkerte, eller ingen intention, vil mantraet sjældent hjælpe dig. 
Hvad er fordelene ved at chante mantaer? 

Når du chater mantraer med den rette intention og når du forstår meningen bag, kan mantraerne hjælpe dig med at ændre dit mindset. Mantraet kan hjælpe dig med at bringe mere positivitet og taknemmelighed ind i dit system og i det hele taget hjælpe dig med at integerere hele yogafilosofien i dit ‘trossystem’. 

Hvordan chanter jeg mantraer? 
Det er vigtigt at lærer hvordan du chanter dine mantraer. Her er der nogle nøglebegreber du kan støtte dig til:
1: Vær klar og tydelig. Artikuler dit mantra så det står klart og rent frem.
2: Fokuser på lyden. 
3: Tænk på kordinationene mellem vejrtrækning og mantraet.

Hvad er forskelden på AUM og OM og hvordan chanter man dem? 
Det mest almindelige og traditionelle mantra i yogasystemet er AUM - ॐ - måske kender du det allerede? Men der er faktisk forskeld på AUM og OM. 

AUM kan ses som yogaens lyd for GUD. Altså den/det højeste, som vi gerne vil hylde eller bede om noget. 
OM er derimod et ‘frø-mantra (seed-mantra) for det tredje øje chakra (Ajna). 

Så det mest almindelige at chante eksempelvis før og efter din yoga-asana session ville være AUM - En tak til det højeste.
Når du chanter AUM kan du med fordel tænke at der skal en lille -N endelse på, altså AUM-N

‘A’ kommer fra halsen, ‘U’ kommer fra mundhulen, ‘M’ kommer fra næsen og ‘N’ resonere fra kronen af dit hoved. Altså skal lyden rejse fra halsen og op gennem hovedet - helt op til kronen. 
OM kan chantes således: ‘O’ kommer fra munden og ‘M’ kommer fra næsen. Det er altså en betydelig kortere lyd, som ikke ‘rejser’ lige så langt som AUM.

Hvad betyder mantraet SHANTI?
AUM SHANTI bruges ofte efter en endt yoga-kalsse. AUM betyder altså ‘Gud’ eller ‘Det højeste’ og SHANTI betyder ‘Fred’ og gentages ofte tre gange.

Således: AUM AUM AUM - SHANTI SHANTI SHANTIHI . Læg mærke til at der er en -HI endelse på den sidste gentagelse.

SHANTI gentages tre gange for ‘det fysiske legme’, ‘Astrallegemeet’ og for ‘det spirituelle legme. Så vi beder altså om fred for/til vores tre legmer fra ‘det højeste’.

Namaste
Tilbage til blog