Guide til meditation for begyndere - syv lette metoder

Guide til meditation for begyndere - syv lette metoder

Det er fantastisk, at du overvejer at begynde at meditere! En mere fast og kontinuerlig meditationspraksis kan nemlig hjælpe dig med at opnå mere fokus, ro og selvindsigt. Men hvad er meditation egentlig?

Måske har du hørt, at meditation handler om at tømme dit hoved for tanker, men det er faktisk ikke helt sandt. I stedet handler det om at lære at styre dine tanker og skabe fokus på en ting ad gangen. Først når du mestre koncentrationen kan du komme i det man kalder den meditative tilstand, hvor tid og sted ender og det evige og foranderlige Selv begynder - men tag det roligt og giv dig selv lov til at øve dig. Som med alt andet kræver det øvelse og dedikation at 'blive god til' at meditere (eller rettere at finde ro og fokus).

Meditation kan tage mange former, og der er ingen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Mindfulness øvelser kan også hjælpe dig med at blive mere fokuseret i din meditation. En vigtig ting at huske på er, at meditation er en øvelse i koncentration, og det kræver tid og dedikation at opnå resultater.

Her er syv lette måder at komme i gang med at meditere på:

  1. Find et roligt sted, hvor du ikke vil blive forstyrret. Sid med rank ryg på en god og støttende meditationspude og luk øjnene. Fokuser på din vejrtrækning og mærk, hvordan luften strømmer ind og ud af din krop. Læs vores guide til en god siddestilling her.

  2. Brug guidede meditationer. Der findes masser af apps og videoer på nettet, der kan guide dig gennem en meditation. Det kan være en god måde at starte på, hvis du er nybegynder.

  3. Gå en tur i naturen. Naturen kan være en kilde til ro og fordybelse. Gå en tur og mærk, hvordan dine sanser åbner op for de omkringliggende sanseindtryk. Fokuser fx på din vejrtrækning og nyd den friske luft eller ret fokus mod specifikke temaer som farver, dufte eller lyde.

  4. Fokuser på en enkelt ting. Det kan være alt fra stearinlysets flamme til følelsen af de enkelte perler på din mala. Fokuser på denne ene ting / aktivitet og slip alle andre tanker. Læs mere om mala-meditation her.

  5. Prøv at lave simple yoga asana øvelser (yogastillinger). Yogaens asanaer er ment som små kropslige meditationer, der kombinerer fysisk træning med meditation (fokus) og åndedrætsøvelser. Det kan være en god måde at opnå mere ro og fokus i dit liv på. Læs vores guide til valg af den rigtige yogamåtte her.

  6. Mediter sammen med andre. Hvis du har svært ved at meditere alene, kan det være en god idé at meditere sammen med andre. Find en meditationsskole eller en gruppe på nettet, eller lave en fast aftale med din ven eller veninde, som også gerne vil begynde at meditere.

  7. Vær tålmodig og bliv ved. Meditation kræver tålmodighed og øvelse. Start med kort tid hver dag og øg gradvist tiden, når du føler dig mere komfortabel med det. Og vær ok med at du nogle gange ikke 'når' det eller har overskud til det. Det er helt ok, men vid, at en vane bliver skabt ved gentagelsens energi. Så gør dit bedste for at møde op til din meditation. Du kan fx læse vores guide til at skabe et mere synligt space for din yoga og meditation her

Det vigtigste er at finde en meditationstype, der fungerer for dig. Prøv dig frem og find den måde, der virker bedst for dig. Og husk, at meditation ikke handler om at opnå noget særligt, men i stedet at give dig selv tid og rum til at være til stede i med Selvet. Hvad du opnår vil være helt individuelt og varriere fra gang til gang - men du vil bliver overrasket over hvor mange spændende oplevelser der venter dig. 

Vi ønsker dig held og lykke på din meditationsrejse. 

Rigitg god fornøjelse!

Tilbage til blog